Wat je wilt weten over… slechte mondgeur en mondzorg

Ruikende adem

Misschien is het je zelf opgevallen, of heeft je partner het je verteld… je hebt een slechte adem. Hoe komt dat toch? Bij het eten van een maaltijd met veel knoflook is het logisch, maar als je constant een slechte adem hebt, kan er wat anders aan de hand zijn. Vaak wordt het dan veroorzaakt door bacteriën. Door chronische lichamelijke problemen of gebrekkige mondverzorging kunnen die bacteriën ervoor zorgen dat jij aldoor een slechte adem hebt. Ga dus op zoek naar de oorzaak en lees hier de acties die je kunt ondernemen om weer een frisse adem te hebben.

Wat er in gaat, adem je ook uit

Dat wat je eet en drinkt heeft tijdelijk invloed op je adem. Natuurlijk ruik je het eten van veel knoflook nou eenmaal. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor vis, rauwe ui en kool. Maar ook drinken heeft gevolgen voor je adem. Zo doen alcohol en koffie je adem niet veel goeds. Daarentegen is het juist aan te raden om voldoende water te drinken, zodat je geen droge mond krijgt. Een droge mond is namelijk de ideale omgeving voor bacteriën.

Slechte adem door bacteriën

Een slechte adem komt meestal door bacteriën in de mond. Zo zitten ze veelal op de tong, maar ze kunnen ook zitten tussen de tanden, in ontstoken tandvlees of amandelen, gaatjes en onder het kunstgebit. Deze bacteriën produceren gassen van etensresten en zorgen daardoor voor die vieze geur. De nare ochtendadem bestaat ook niet voor niets. 's Nachts eet en drink je niks, waardoor in de droge mond de aanmaak van gassen stijgt. Dit is ook waarom goede mondhygiëne zowel 's ochtends na het opstaan als later op de dag na het eten zo belangrijk is.

Chronische aandoening?

Er kan ook constant iets aan de hand zijn waardoor je steeds een slechte mondgeur hebt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een chronisch droge mond, ontstekingen of gaatjes. Het kan echter ook worden veroorzaakt door andere plekken in het lichaam, zoals door problemen met de darmen of maag. Het kan zelfs komen door een doorkomende verstandskies die niet goed schoon te maken is. De tandarts kan je helpen als het probleem in je gebit zit, en voor andere problemen kan de huisarts je verder helpen.

De juiste mondverzorging

Gelukkig kom je met de correcte mondhygiëne al een heel eind. Natuurlijk is goed poetsen erg belangrijk, maar ook flos of tandenstokers zijn eigenlijk onmisbaar. Er blijven namelijk met poetsen toch vaak etensresten tussen de tanden of kiezen zitten. Eventueel zou mondwater ook nog kunnen helpen, maar gebruik dat wel met mate. Overmatig gebruik van mondwater zou voor verkleuringen kunnen zorgen. Voor de bacteriën kan het ook helpen om een tongschraper of borsteltje te gebruiken. Hiermee kun je de witte of gele laag van je tong verwijderen.

Geen slechte adem in gezonde mond

Een gezonde mond zorgt voor een betere adem. Toch kan het zijn dat er meerdere klachten zijn ontstaan die bijdragen aan een slechte adem. Heb jij het idee dat er veel moet gebeuren? Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor gebitsrenovatie. Hierbij kijkt de tandarts naar de verschillende klachten en kan daar goede oplossingen voor aandragen. Denk aan kroon- en brugwerk of implantaten. Wanneer je gebit sterk en gezond is, kun je het ook beter schoon en fris houden. Daar helpen we je bij Denteam Clinics Complete tandzorg graag bij.

Schakel een professional in

Neem gerust contact op met een tandarts van Denteam Clinics Complete tandzorg als je vragen hebt. De mondhygiënist kan ook helpen door een grondige reiniging uit te voeren en je de juiste manier van poetsen te laten zien. Schaam je vooral niet, en vraag ernaar. Denteam Clinics Complete tandzorg is er voor alle mondproblemen, dus ook voor je slechte adem!

Over Denteam Clinics Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij Denteam Clinics Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk.

Plan een
INTAKE

Heb je vragen?