Knarsen: De gevolgen voor je gebit en hoe je er mee stopt

Tijdens een spannende film of een moeilijke toets zal iedereen wel eens de tanden stevig op elkaar zetten. Dit is heel normaal en maakt niks uit. Maar constant tandenknarsen kan daarentegen op de lange termijn wel negatieve gevolgen hebben. Tandenknarsen kan verschillende oorzaken hebben, maar het belangrijkste is dat er moet worden gekeken naar een oplossing. Knarsen kan namelijk je gebit verslechteren en kan leiden tot verscheidene klachten. Daarom is het belangrijk om je knarsen serieus te nemen. Daar helpen we je bij Denteam Clinics graag bij.

Wat is knarsen precies?

Een andere naam voor knarsen is ook wel bruxisme. Het gaat hierbij om het over elkaar heen bewegen van de tanden en kiezen van beide kaken. We spreken bij bruxisme, oftewel tandenknarsen, niet over het op elkaar klemmen van de tanden, maar echt over de frictie. Door frictie slijten de tanden en kunnen ze zelfs breken of in sommige gevallen loslaten. Maak je geen zorgen als je af en toe eens knarst, maar laat je gebit wel controleren als je deze gewoonte vaak opmerkt of klachten krijgt.

Hoe herken ik het?

Veel mensen tandenknarsen vooral 's nachts, wanneer ze slapen. Hoe herken je het dan? Het zou kunnen zijn dat je 's ochtends wanneer je wakker wordt veel last heb van een zeurende hoofdpijn of last van je kaak hebt. Dit kunnen tekenen zijn die duiden op knarsen. Hoewel jij jezelf niet kan horen, zou het wel kunnen dat je partner je 's nachts hoort. Als je jezelf wel van ‘verdenkt’ van tandenknarsen, maar geen bewijs kan vinden, kan de tandarts er ook naar kijken. Die kan aan je tanden zien of er sporen van knarsen zijn.

Wat zijn de gevolgen of klachten?

Door het over elkaar heen bewegen van je tanden kun je slijtage creëren. Dit is niet goed, want hierdoor kun je schade aan je tanden krijgen. Ook kunnen je tanden daardoor korter worden of veranderen van vorm. In ernstige gevallen kun je je vullingen kapot bijten. Verder kun je last krijgen van je kaak, hoofd, oren, nek, mond en zelfs schouders. Maar ook kunnen je kaakspieren vergroten doordat ze veel en intensief gebruikt worden. Dat is nadelig, want hierdoor kan de klacht van kwaad tot erger gaan. Grotere kaakspieren bewegen namelijk meer, waardoor je dus nog meer knarst.

Hoe kom ik er dan vanaf?

Een simpele oplossing waarbij de tandarts je kan helpen, is een bitje (ook wel een splintje genoemd). Deze is gemaakt van kunsthars en kun je dus tijdens het slapen over je eigen tanden dragen. Hierdoor voorkom je slijtage en ernstige schade aan je gebit. Zijn je tanden beschadigd geraakt en veranderd van vorm? Daar kun je flink van balen. Met behulp van facings kan je je mooie, rechte gebit weer terug krijgen. Als je blijft knarsen, dan is een bitje wel aan te raden met facings. 

Over Denteam Clinics Complete tandzorg

Het is nooit te laat voor de juiste tandzorg en er is altijd een oplossing. Voor iedereen! Bij Denteam Clinics Complete tandzorg proberen wij voor iedereen de beste behandeling te vinden. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in angst en bieden wij dus ook veel ondersteuning, zodat je nooit bang hoeft te zijn. Voor vragen kun je altijd contact opnemen en dan luisteren we graag naar je. Er is niks verplicht, maar alles is mogelijk. 

Plan een
INTAKE

Heb je vragen?