De 5 dingen die je moet weten over tandspleetjes (diasteem)
De een zweert erbij, de ander is het liever kwijt dan rijk: een spleetje tussen de voortanden. Een tandspleetje wordt ook wel een diasteem genoemd. Het komt vaak voor wanneer er veel ruimte is in het kaakbot en de tanden dus niet tegen elkaar aan staan. In dit blog delen we 5 interessante feiten over spleetjes tussen de tanden.
1. Diastemen komen vaker voor bij kinderen dan volwassenen
De melktandjes doorgekomen en er is een klein spleetje zichtbaar? Bij kinderen komt dat relatief vaak voor. Duimen of zuigen op een speen kan leiden tot een verandering in de stand van de tanden. Ook kan er een spleetje ontstaan wanneer een kind de gewoonte heeft de mond open te houden, waardoor de lippen niet genoeg spanning uitoefenen op de tanden. Bij de meeste kinderen verdwijnt het spleetje na het wisselen van de melktanden. Mocht het diasteem daarna ook nog zichtbaar zijn, rond de puberteit, dan zal de spleet niet meer verdwijnen. Niet uit zichzelf, in ieder geval.
2. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken
Hoe ontstaat een spleetje na het wisselen van de melktanden? Een spleetje kan alleen ontstaan als er ruimte voor is. Ruimte in het gebit is dan ook een van de meest voorkomende oorzaken van een diasteem. Dit kan genetisch aangelegd zijn. Misschien dat je de botstructuur van je moeder hebt overgenomen, maar je juist van je vaders kant de tanden hebt meegekregen. Die zijn niet altijd goed op elkaar afgestemd. Met als gevolg: te veel ruimte, én een mogelijk spleetje. Ook kan het voorkomen dat je tanden mist in je gebit, waardoor er voor de andere tanden te veel ruimte ontstaat.
3. Een tandspleetje kan later ontstaan
Wist je dat spleetjes ook op latere leeftijd kunnen ontstaan? Dit gaat meestal erg langzaam. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je een verkeerde slikbeweging maakt. Sommige mensen duwen bij het slikken hun tong tegen de voortanden aan. Een paar keer op deze manier slikken is natuurlijk geen probleem. Maar jarenlang op deze manier, ontelbare keren slikken? Dat leidt tot een verandering in de stand van je tanden. Je raadt het al: met een diasteem tot eventueel gevolg.
4. Sommige mensen willen er juist een
De een vindt het spleetje maar niks. De ander vind het juist een mooi schoonheidskenmerk. Smaken verschillen nu eenmaal. Wanneer je een spleetje hebt en er geen problemen door ervaart, dan is het advies vooral om het te laten zitten. Er zijn bovendien veel bekende sterren die een spleetje hebben, zoals muzieksterren Madonna, Chris Martin (van Coldplay) en actrices Dakota Johnson en Uzo Aduba. Wil je er toch liever vanaf? Dan is dat ook in veel gevallen mogelijk.
5. Spleetjes zijn te verhelpen met de juiste hulp
Een spleetje is op verschillende manieren aan te pakken met een tandartsbehandeling. Een van de mogelijkheden is een beugel. Dit is een vaak langdurig proces waarbij het diasteem met een beugel voorzichtig verminderd wordt. Dit kan eigenlijk alleen wanneer de spleet relatief klein is, zodat je deze met het voorzichtig verschuiven van de tanden weer kunt dichten. Ook is het mogelijk het diasteem te verkleinen met een composiet, waarbij er een kunstmatig tandgedeelte geplaatst wordt om de spleet te dichten. Een derde mogelijkheid is een facing. Facings worden gebruikt om tanden witter te maken en de vorm te veranderen. Hiermee is het dus ook mogelijk om een spleet kleiner te maken of te sluiten.
Behandeling bij Denteam Clinics
Wanneer je een spleet tussen je tanden hebt die je het liefste kwijt dan rijk bent, kan dit een grote belemmering vormen. Bij iedere lach denk je: ze zien het weer. Wil je van jouw diasteem af, of wil je advies inwinnen over wat voor jou het meest geschikt is? Daar helpt Denteam Clinics je graag bij. Boek een afspraak voor een intake om te overleggen wat jouw mogelijkheden zijn!