Veel mensen beginnen al te gruwelen als ze de term ‘wortelkanaalbehandeling’ horen terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Een wortelkanaalbehandeling is vaak pijnloos en zorgt er juist voor dat je tandpijn verdwijnt! Mensen zijn vaak angstig omdat ze niet volledig op de hoogte zijn van wat de behandeling precies inhoudt. Daarom leggen we je hier alles uit over een wortelkanaalbehandeling.
Wat is een wortelkanaalbehandeling?
Je tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meerdere wortels. De kroon is het deel dat zichtbaar is en de wortels zorgen ervoor dat je tanden en kiezen stevig in je mond blijven zitten. Elke wortel heeft weer een wortelkanaal. Dit kanaal zit vol zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als de wortel van je tand of kies ontstoken is moet deze gereinigd worden door middel van een wortelkanaalbehandeling. Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de pulpa, het binnenste van een tand of kies, uit het wortelkanaal verwijderd. De ruimte die ontstaat na het verwijderen van de pulpa wordt weer opgevuld. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel zenuwbehandeling of endobehandeling genoemd.
Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?
Als de wortel van je tand of kies ontstoken moet het beschadigde weefsel in de wortel verwijdert worden om verdere en diepere verspreiding van bacteriën te voorkomen.
Plan een intake afspraak of neem contact op om de mogelijkheden te bespreken voor een wortelkanaalbehandeling bij Denteam Clinics.
Een wortelkanaalbehandeling stap voor stap
Onze DTC tandarts behandelt wortelkanalen van tanden en kiezen, ook als er een kroon of een facing op zit. De tandarts verwijdert zo veel mogelijk bacteriën en sluit het kanaal af met een vulling. Door deze reinigingsmethode wordt de oorzaak van de ontsteking weggehaald en kan je lichaam de ontsteking genezen.
De wortelkanaalbehandeling begint altijd met een vooronderzoek. Op basis van de omschrijving van je klachten, een mondonderzoek en röntgenfoto’s wordt een diagnose gesteld. Aan de hand van al deze informatie stellen we een persoonlijk behandelplan op en overleggen we eerst een begroting, zodat je op de hoogte bent van de kosten.
Je wordt altijd plaatselijk verdoofd voor een wortelkanaalbehandeling. In sommige gevallen in de zenuw in het wortelkanaal al helemaal afgestorven door de infectie. In dat geval is een verdoving niet perse nodig. Die keuze is dan aan jou. Voor diegene die extreem angstig zijn voor de tandarts heeft Denteam Clinics een angsttandarts in huis. Het is zelfs mogelijk tandartsbehandelingen onder narcose te ondergaan. Vraag gerust naar de mogelijkheden.
Om zo schoon en efficiënt mogelijk te werken, wordt de tand of kies afgeschermd van de rest van mondholte met een rubberdam. Dat is een soort operatiekleed voor je mond. Na het plaatsen van de rubberdam boort de tandarts een gat in de tand of kies om toegang te krijgen tot het wortelkanaal. Vervolgens wordt de inhoud van het kanaal met een vijl weggehaald en wordt het kanaal een beetje breder gemaakt. Daarna wordt het kanaal gespoeld met een desinfecterende spoelmiddel. Na de spoeling wordt het gereinigde kanaal weer afgesloten met vulmiddel.
Een worelkanaalbehandeling verhelpt:
- Last van gevoelige tanden.
- Tanden en kiezen met een kloppende pijn.
- Pijnklachten in tand of kies bij dichtbijten.
- Ontstekingen in het wortelkanaal.
- Uitstraling van pijn naar kaak, wang of oor.