Tip 4. Oppassen met koffie, rode wijn en voedingsmiddelen met kleurstoffen
De kleurstoffen in je eten en drinken kunnen je tanden verkleuren. Je kan het vaak met poetsen weg krijgen, maar op den duur kan vergeling door de kleurstoffen in voedsel en drank ontstaan die niet meer weg te poetsen zijn.
Een veel voorkomende boosdoener is tannine; een natuurlijke chemische verbinding, die de smaak en kleur van bijvoorbeeld thee, rode wijn en bepaalde vruchten als rode bessen en kaki’s bepaalt. De aanslag die deze stof op je tanden achterlaat, kan als je het deze voedingsmiddelen vaak nuttigt ook in je tandglazuur binnendringen.
Van sterk gekleurde voedingsmiddelen als kersen, rode bieten en balsamico- of rode wijnazijn valt het te verwachten dat ze een kleurtje afgeven. Maar ook koffie, en dan vooral de stevige zwarte, geeft een natuurlijke voedingskleurstof af, net als sterke kruiden zoals kerrie.
Synthetische kleurstoffen in frisdrank, tomatenketchup, snoepgoed en bepaalde medicijnen kunnen hetzelfde verkleurende, in je tandglazuur doordringende, effect hebben.